Ai decis să te ocupi personal de organizarea unui eveniment important din viața ta și ai ajuns la capitolul meniu? 

Dacă este prima ta experiență de acest fel sau ai nevoie de sfaturile specialiștilor în domeniu, următoarele recomandări te vor ajuta să planifici un meniu echilibrat, pe gustul tuturor invitaților.

Mâncarea, elementul cheie pentru o experiență memorabilă

Pe lângă decor, locație, personal, ambient, muzică, servire și alte elemente importante, secretul unui eveniment de succes constă în micile detalii culinare. Astfel, când vine vorba de satisfacția oaspeților, preparatele și băuturile reprezintă un factor major. Indiferent de ocazie – nuntă, botez, petrecere privată sau evenimente corporate, recepție sau banchet – meniul este cel care face diferența între un eveniment obișnuit și unul memorabil.

Fie că lucrezi cu o firmă de catering sau cu managerul locației în care va avea loc evenimentul, este foarte important să iei în considerare mai mulți factori înainte de a construi varianta finală a meniului. Iată o parte dintre aceștia:

Studiază cu atenție lista de invitați

Lista de oaspeți pentru un eveniment special poate varia de la prieteni și cunoștințe, până la oameni de afaceri și personalități. Astfel, este important să ții cont de nivelul profesional al invitaților, de reședința acestora, precum și de identitatea lor etnică. Odată ce ai profilul general al listei de oaspeți, poți crea un meniu complex, care să poată satisface chiar și cele mai exigente cerințe.

Oferă întotdeauna alternative

Pe lângă personalizarea meniului în funcție de preferințele alimentare ale oaspeților, oferă mai multe opțiuni în ceea ce privește aperitivele, bufetul și restul gustărilor surpriză. De exemplu, fă-i pe plac atât iubitorului de carne, cât și vegetarianului, surprinde-i cu deserturi clasice, dar și preparate dulci raw-vegan, iar atunci când este posibil, oferă posibilitatea oaspeților de a-și condimenta singuri anumite preparate. 

Pentru a-ți ușura munca, încearcă să afli o parte din cerințele speciale ale invitaților cu privire la dieta acestora înainte să planifici meniul.

Folosește produse sezoniere și locale

Nu uita să iei în considerare și anotimpurile, deoarece acestea joacă un rol esențial în alegerea alimentelor și a băuturilor. Includerea produselor locale și sezoniere în meniu nu doar că reflectă timpul și locul evenimentului, dar totodată pune accentul pe alternativa unui meniu realizat cu ingrediente proaspete și sănătoase. Poți adăuga diverse preparate tradiționale, dar și obiecte regionale care să dea culoare meselor și să pună în evidență bogăția gastronomică a regiunii. 

Timpul alocat invitaților pentru a mânca

Meniul poate fi personalizat și în funcție de timpul pe care îl vor avea participanții la dispoziție pentru a se bucura de micile delicii culinare. Astfel, pentru evenimentele care se desfășoară pe o durată mai îndelungată, poți alege un meniu de tip bufet sau cu servire la farfurie. La polul opus, există varianta gustărilor și a sandwich-urilor, acestea fiind ideale pentru oaspeții care nu au foarte mult timp să stea la masă.

În cazul în care organizezi un cocktail sau o recepție, servirea de tipul „pass-around” este cea mai elegantă variantă pentru un eveniment reușit. Invitații vor putea alege dintr-o varietate de platouri ornate cu aperitive, fără să aibă nevoie de veselă sau tacâmuri.

Stabilește-ți bugetul

Asigură-te că bugetul stabilit poate acoperi atât cerințele de bază, cât și eventualele costuri suplimentare. Cere furnizorilor o estimare cât mai detaliată a costurilor și vezi dacă planurile voastre financiare se potrivesc. În cazul în care oferta primită nu se încadrează în bugetul tău, încearcă să găsești o soluție de mijloc împreună cu specialiștii în catering. 

Privește imaginea de ansamblu

Gândește-te la modul în care meniul pe care intenționezi să îl planifici se potrivește întregului eveniment. Cum va fi prezentat acesta? Sub formă de aperitive, bufet sau platouri? Creează o listă cu numărul de invitați, data și locația, tema aleasă sau orice alte detalii relevante pentru viziunea ta generală. Toate acestea vor dicta meniul final, precum și calendarul evenimentului, indiferent că este vorba despre nunți, botezuri, conferințe, petreceri, evenimente corporate sau alte evenimente private.

Pe lângă toate aceste recomandări, există profesioniști cu experiență în catering pe care te poți baza pentru realizarea unui meniu de excepție. La Venetian Events, îți stăm oricând la dispoziție pentru a crea experiențe de neegalat și meniuri personalizate destinate invitaților evenimentului tău.

Tags: